Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Παραλία Μένιες

Η παραλία Μένιες ή Δίκτυννα βρίσκεται 45 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Χανίων, στις βορειοανατολικές ακτές του Ακρωτηρίου Ροδωπού και στην έξοδο του φαραγγιού Φούντας. Πρόκειται για μια όμορφη απομονωμένη παραλία με βότσαλα και βαθιά καταγάλανα νερά. Δεν επηρεάζεται από τους συνήθεις ανέμους της περιοχής και είναι ιδανική για απομόνωση, μακριά από τα αστικά κέντρα. Δεν είναι οργανωμένη παραλία γι’αυτό βεβαιωθείτε ότι έχετε όλα τα απαραίτητα μαζί σας.

Η πρόσβαση στην παραλία Μένιες είναι λίγο κουραστική, καθώς πρέπει να οδηγήσετε σε ένα κακό χωματόδρομο (23 χιλιόμετρα μακριά) από το χωριό Ροδωπού. Αυτός ο δρόμος οδηγεί πολύ κοντά στην παραλία, αλλά δεν συνιστάται για χαμηλά αυτοκίνητα.

Η παραλία Μένιες βρίσκεται στη θέση της αρχαίας Δίκτυννα. Η Δίκτυννα ήταν το σημαντικότερο ιερό της θεάς Βριτόμαρτις, η οποία πιστεύεται ότι είναι η θεά Άρτεμης. Χιλιάδες προσκυνητές επισκέπτονται την περιοχή από όλο το νησί. Η Βριτόμαρτις χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων. Υπάρχουν ακόμα μερικά ερείπια του αρχαίου ρωμαϊκού ναού, αλλά ερείπια του ελληνιστικού ναού δεν έχουν βρεθεί.

Επίσης, περίπου 1 χιλιόμετρο νοτιοδυτικά των ακτών, μπορείτε να επισκεφτείτε το πολύ παλιό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου. Κτίστηκε τον 9ο αιώνα αλλά εγκαταλείφθηκε αρκετούς αιώνες αργότερα, λόγω των επιδρομών των πειρατών. Μπορείτε ακόμα να δείτε το οχυρωμένο πύργο του 16ου αιώνα στην αυλή του μοναστηριού, που χρησιμοποιείται για την προειδοποίηση της άφιξης του εχθρού ή πειρατικών πλοίων.

Μεταξύ Μένιες και Αφράτα συναντάμε αρκετές μικρές παραλίες που σχηματίζονται στις εξόδους των μικρών ρεμάτων, προσβάσιμα με τα πόδια ή με βάρκα. Ένας από τους είναι κάτω από το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου.

Διαβάστε περισσότερα http://www.cretanbeaches.com/en/sea-tourism/west-crete-beaches/menies-beach-diktynna#ixzz4dYy4SJme